Behandelmethoden
Diverse factoren kunnen uw klachten veroorzaken. Intern kan dit te maken hebben met uw houding, stabiliteit of spierontwikkeling. Extern kan bijvoorbeeld slecht zittend schoeisel de boosdoener zijn. Daarom zijn ook onze behandelmethoden erg divers. Een behandeling bij Podotherapie InKa kan bestaan uit een of meerdere therapieën:
- Het vervaardigen van podotherapeutische zolen;
- Het vervaardigen van podotherapeutische slippers of sloffen;
- Het vervaardigen van ortheses;
- Het toepassen van orthonyxie en onychoplastie (nagelbeugel en nagelreparatie);
- Het uitvoeren van een instrumentele behandeling;
- Het uitvoeren van een wondbehandeling (bijv. bij diabetes mellitus-patiënten);
- Het toepassen van vilttherapieën;
- Het toepassen van verbanden en tapings;
- Het toepassen van schoenmodificaties;
- Het geven van schoenadviezen;
- Het geven van advies over belasting/belastbaarheid;
- En het geven van voorlichting (om klachten te voorkomen).
Wanneer er een hulpmiddel is gemaakt, komt u na gemiddeld 6 weken terug voor controle. We vinden het belangrijk dat u tevreden bent en willen graag het beste behandelresultaat behalen. Daarom is deze controle voor ons (en u) zo belangrijk. Uw verwijzer wordt schriftelijk op de hoogte gesteld van de resultaten.
Ondanks onze effectieve werkwijze bestaat er een mogelijkheid dat de podotherapeutische behandeling niet het gewenste resultaat heeft. In dat geval wordt u terugverwezen naar uw huisarts.
Podotherapeutische zolen?
Een zool neemt altijd plaats in uw schoen in. Bij het ontwerp houden wij echter zoveel mogelijk rekening met uw verwachtingen en schoenkeuze. Zo hebben we een speciale ‘dameszool’ ontwikkeld met een extra dunne onderzool waardoor deze ook gemakkelijker in een iets eleganter schoentje past.
Bekijk meer tips en adviezen over podotherapeutische zolen in onze folder.


Podotherapeutische slippers
In de zomer kan het dragen van een podotherapeutische zool soms een opgave zijn. Er moet immers voldoende plaats zijn om de zool in de schoen te passen. Een simpele teenslipper zal dan niet voldoen.
Onze podotherapeuten gaan ieder jaar shoppen in de omgeving om te bekijken welke leuke zomerschoenen verkrijgbaar zijn met uitneembaar voetbed. Het resultaat hiervan kunt u lezen in deze folder.
Maar er is nog een andere oplossing! We kunnen uw podotherapeutisch voetbed ook verwerken in een slipper of sandaal.
Lees alles over modellen en kleuren op www.fitsfootwear.nl
Ortheses (teenstukje)
Een orthese is een teenstukje van siliconenmateriaal wat gemaakt wordt tussen twee of meerdere tenen.
Een orthese wordt gebruikt bij teenklachten zoals;
- Hamertenen of klauwtenen;
- Drukplekken, eelt of likdoorns, op of tussen de tenen;
- Scheve tenen of tenen die over elkaar groeien.
Een orthese kan in een gewone confectieschoen gedragen worden (mits de schoen ruim genoeg is bij de tenen), het dragen van kousen of sokken zorgt ervoor dat de orthese beter blijft zitten.


Tijdens het onderzoek wordt de orthese direct op de voet gemaakt. Wanneer het materiaal bewerkt is en vormvast is geworden dan kan het een week later worden opgehaald.
Na gemiddeld 6 weken volgt een controle en wordt er bekeken of u klachten voldoende verminderd zijn en of de orthese prettig zit. Bekijk meer tips en adviezen over ortheses.
Orthonyxie (nagelbeugel)
Een ingegroeide nagel is een erg vervelend probleem. Wanneer de nagel zo bol groeit dat behandeling door een pedicure of het recht knippen van de nagels niet voldoende is om u klachten te verhelpen, dan kan uw podotherapeut orthonyxie plaatsen.
Orthonyxie is een klein metalen draadje dat precies over uw nagel wordt gebogen. Doordat er lichte spanning op het draadje staat wordt de nagel continu uit de huid gehouden. Hierdoor wordt de nagel langzaam vlakker en verdwijnen uw pijnklachten vrijwel direct.
De beugel wordt met een laagje gel vastgezet op de nagelplaat en groeit mee met de nagel. Na verloop van tijd (6-10 weken) wordt tijdens de controle bij uw podotherapeut de beugel verwijderd, de nagel behandeld en opnieuw met extra spanning teruggeplaatst. Dit herhalen we een aantal keer voor het gewenste effect.
Wanneer de beugel eenmaal geplaatst is moeten na uiterlijk 2 dagen de pijnklachten verdwenen zijn. U hoeft geen rekening meer te houden met de beugel tijdens kousen aantrekken en u kunt gewoon douchen of zwemmen.
Bekijk meer informatie over ingegroeide nagels.
In dit filmpje ziet u hoe een nagelbeugel wordt geplaatst ©Podotherapie InKa
Instrumentele behandeling
Nagels verzorgen of eelt verwijderen is bij voorkeur een klusje voor een pedicure. Een goede pedicure kan uw voeten uitstekend verzorgen en voor mensen met suikerziekte is een medisch pedicure of een pedicure met diabetes aantekening de juiste persoon om bij aan te kloppen. Podotherapie InKa werkt veel en graag samen met goede pedicures. Doordat we de pedicures die wij adviseren persoonlijk kennen en op de hoogte zijn van hun behandelmethoden, kunnen we u een goede behandeling garanderen. Bekijk meer informatie over pedicures bij u in de buurt.
Het kan echter voorkomen dat een pedicure uw klachten niet voldoende kan verhelpen, hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan;
- Ingegroeide of ontstoken nagels;
Bekijk hier een filmpje over de behandeling van een ingegroeide nagel©Podotherapie InKa. - Likdoorns die steeds terugkomen;
Bekijk hier een filmpje over de verwijdering van een likdoorn onder de nagel.©Podotherapie InKa - Risicovoeten bij mensen met suikerziekte (diabetes).
- Wondverzorging bij bijvoorbeeld suikerziekte of reuma.
Bij bovenstaande klachten kan het soms raadzaam zijn om een podotherapeut in te schakelen. Tijdens onze behandeling streven wij ernaar om de oorzaak van uw (steeds terugkomende) klachten op te sporen. Door de oorzaak te behandelen kunnen we voorkomen dat er opnieuw klachten ontstaan.
Voorlopige therapieën
In afwachting op een definitief hulpmiddel kan het voorkomen dat uw klachten direct verminderd moeten worden. Dit kan met bijvoorbeeld tape of vilt.
Vilt
Vilt is zacht materiaal wat passend gemaakt wordt op uw voet. Na een paar dagen vermindert de werking van vilt omdat het langzaam plat gelopen wordt. Vilt blijft helaas niet zitten tijdens het douchen en is voor eenmalig gebruik.
Door het plakken van vilt op de voet kan er direct drukontlasting gecreëerd worden. Hierdoor kan een wondje of pijnlijke plek meteen gaan genezen. Met behulp van vilt kan ook bekeken worden of met het beoogde hulpmiddel het gewenste effect bereikt kan worden.
Tape
Tape kan geplakt worden op uw voet om bepaalde bewegingen tegen te gaan, of om bepaalde structuren te ontlasten. Ook kan met tape uw voet gestabiliseerd worden waardoor het lopen vergemakkelijkt wordt. Met behulp van tape kunt u dan toch verder sporten of werken. Een taping mag maximaal een week blijven zitten. Er zijn verschillende soorten tape die gebruikt kunnen worden om gewenste effect te bereiken, meestal blijft de tape niet zitten tijdens douchen en ook tape is altijd voor eenmalig gebruik.