Hallux Valgus

Hallux Valgus

Een hallux valgus is de latijnse benaming voor scheefstand van de grote teen. Het kan gaan om alleen een scheefstand (hallux valgus) of een scheefstand met daarbij ook een draaiing van de grote teen (hallux abducto valgus). Kenmerkend is de scheve grote teen, vaak met een knobbel.
Er wordt vaak gedacht dat een hallux valgus ‘rechter’ zal staan door een teenstukje tussen de grote teen en de teen ernaast, dit is echter niet het geval. De spier die de grote teen scheef trekt is sterker en wordt niet afgeremd door het stukje. Ook nachtspalken worden soms voorgeschreven, behalve dat deze de nachtrust verstoren hebben ze helaas weinig effect. Het ontstaan heeft vaak te maken met het overmatig naar binnen zakken van de voet, tijdens lopen (overpronatie).

Door een hallux valgus ontstaat er vaak een verminderde drukverdeling onder de voorvoet, wat voorvoetklachten en eelt kan veroorzaken. Podotherapie InKa onderzoekt samen met u de oorzaak van de klachten en geeft u tips en evt. behandeling om deze te verminderen.

Lees wat u zelf kan doen bij hallux valgus in onze folder.

Bent u zelf erg gemotiveerd? U kunt uw hallux valgus rechter trainen d.m.v. voetentraining. Hiervoor is een online training ontwikkeld die u stap voor stap leert hoe u uw voetspieren versterkt en uw teen soepeler en rechter kunt trainen.
Let wel! Dit gaat niet door een keertje oefenen. Voor goed resultaat wordt minimaal 3x per week 30 minuten oefenen geadviseerd! De online training helpt u hiermee d.m.v. een duidelijk trainingsprogramma met filmpjes. Meer informatie vind u op Online Training Hallux Valgus.