Hielspoor

Hielspoor/ Peesplaatontsteking

In de volksmond wordt de term ‘hielspoor’ gebruikt voor zo’n beetje alle klachten aan de hiel.
Bij een daadwerkelijk hielspoor gaat het echter om een uitstekende vergroeiing van het hielbeen. Dit is te zien op een X-foto of echo. Mensen ervaren meestal een continue stekende pijn onder de hiel tijdens belasting, deze pijn is meestal met 1 vinger aan te wijzen.

Veel vaker is de oorzaak van hielpijn echter te vinden in de peesplaat onder de voet (Fasciopathie plantaris). Door een verkeerde voetafwikkeling ontstaat overmatige rek op de pees en dit geeft klachten in de hiel en voetholte. De pees kan hierdoor ontsteken waardoor de klachten verergeren en de peesplaat vaak dikker en stugger aanvoelt. Kenmerkend is de pijn tijdens het opstarten. Onbehandelde peesplaatklachten kunnen chronisch worden en zelfs een hielspoor (botaanwas) veroorzaken.
Er zijn veel verschillende behandelingen voor deze klachten, maar belangrijk is om de oorzaak te vinden. Wanneer de klachten worden veroorzaakt door een verkeerde voetstand zal gebruik van zachte hielkussentjes, fysiotherapie of een injectie van de huisarts, slechts tijdelijk verlichting geven.
Door middel van het podotherapeutisch onderzoek achterhalen wij de oorzaak van uw klachten en geven u informatie over de beste behandeling.

Meer tips over hielklachten vindt u in onze folder